heading

heading
TERIMA KASIH KERANA MENGUNJUNGI KAMI...

Places To Visit

Peta laluan melawat
Peta laluan melawat di atas hanyalah sebagai cadangan kepada anda. Lawatan ini biasanya memerlukan antara 2 hingga 3 jam yang mana anda berhak menentukan masa yang diperlukan di satu-satu destinasi.
Anda boleh datang sendiri ke Putrajaya Sentral untuk mendapatkan perkhidmatan kami ini ataupun anda isi borang tempahan yang disediakan dan kami akan ambil anda dari rumah dengan sedikit caj tambahan.
Lokasi-lokasi menarik yang saya ingin cadangkan kepada anda adalah seperti berikut;


Jambatan Seri Saujana
JAMBATAN SERI SAUJANA


Jambatan Seri Gemilang
JAMBATAN SERI GEMILANG
Penghubung utama di antara Pulau Utama (Presint 4) dan Presint 5, jambatan ini terletak di sebelah selatan Persiaran Perdana. Dikategorikan sebagai jambatan istiadat, Seri  Gemilang ialah satu mercu tanda di Putrajaya yang menjadi jalan masuk utama ke Pulau Utama dari arah selatan bagi pemandu kenderaan dan pejalan kaki.
Struktur Jambatan
Jambatan ini dibina dengan rentangan utama sepanjang 120m dan dua rentangan di kedua hujung sepanjang 60m menjadikan panjang keseluruhan 240m. Ia mempunyai jalan raya dua hala tiga lorong dengan kepanjangan 10.5m setiap satu berukuran 3 x 3.5m  lebar bagi setiap lorong. Aras pelantar berukuran antara RL 34m pada zon penampan hingga RL 36.75m di tengah jambatan.
PUTRAJAYA INTERNATIONAL CONVENTION CENTER (PICC) 

Putrajaya International Convention Centre, or PICC, is the main convention centre in PutrajayaMalaysia. This building is located on the top of Taman Puncak Selatan in Precinct 5.[edit]

DATARAN PUTRA
Sebuah dataran yang turut menempatkan di sekelilingnya Masjid Putra, Kompleks Perdana Putra (Pejabat Perdana Menteri), Pusat Maklumat ( Information Centre), Stesen Cruise Tasik Putrajaya dan terdapat juga restoran, kedai cenderamata di bahagian bawah dataran ini.


PUTRAJAYA WATER SPORT CENTRE
Putrajaya Water Sports Complex is located at the centre of Putrajaya city, Malaysia. Similar to Putrajaya Lake, it is designed to act as a natural cooling system for the city and also for recreation, water sports and water transport. This water sport complex has been explored for so many times in hosting the sports events locally and internationally.
MASJID SULTAN MIZAN
The Tuanku Mizan Zainal Abidin Mosque, or Iron Mosque (MalayMasjid Tuanku Mizan Zainal Abidin or Masjid Besi) is the second principal mosque in PutrajayaMalaysia after Putra Mosque. It is located in Putrajaya's Precinct 3, opposite the Palace of Justice. Construction began since April 2004 and was fully completed on August 2009.[1]. It was officially opened by the 13th Yang di-Pertuan AgongTuanku Mizan Zainal Abidin on June 11, 2010.[2]
The mosque was built to cater to approximately 24,000 residents including the government servants working around the city center as well as areas within Precincts 2, 3, 4 and 18. Tuanku Mizan Zainal Abidin Mosque's area is twice that of Putra Mosque, which is located 2.2 kilometers north.
Istana Kehakiman
ISTANA KEHAKIMAN
Kompleks ini, seperti maksud namanya yang menempatkan jabatan kehakiman dan makhkamah. Kompleks ini mengandungi bangunan lima tingkat untuk badan kehakiman dan sebuah bangunan dua tingkat.
  Kompleks Perbadanan Putrajaya

  KOMPLEKS PERBADANAN PUTRAJAYA
  Kompleks ini merupakan salah satu bangunan mercu tanda di sepanjang Persiaran Perdana.  Di sebelah baratnya terletak Masjid Besar dan di sebelah timur merentasi Persiaran Perdana terletaknya Istana Kehakiman.
  Direka bentuk sebagai kompleks yang mempunyai ruang-ruang bersaling kait yang mencerminkan kewujudannya yang berbeza di Presint 3, bangunan ini adalah tafsiran kontemporari bagi seni bina tradisional Islam. Ciri utamanya ialah Pintu Masuk atau Gerbang dengan ruang pemandangan awam di tingkat paling atas yang memberikan pemandangan yang menakjubkan termasuklah Istana Kehakiman dan Masjid Besar.  Pintu masuk ini juga memberikan sudut pandangan semasa perarakan.
  Bangunan utama terdiri daripada empat bahagian yang diintegrasikan dengan laman di sepanjang Persiaran Perdana, arked yang terbuka digabungkan menjadi sebuah lanskap Laluan Qiblat (Qiblat Walk).  Di sudut Laluan Qiblat, terdapat bilik-bilik mesyuarat yang seolah-olah terapung memberikan pemandangan yang menakjubkan. Terdapat sebuah taman tergantung yang menghiasi puncak atas galeri memberikan pandangan semula jadi daripada Dataran ke barat bangunan melalui kawasan tepian air.  
  Kemudahan untuk persidangan dan Auditorium yang direka bentuk sebagai kompleks bangunan saiz sederhana yang dihubungkan dengan laluan pejalan kaki dan ruang jualan butik di tingkat bawah setiap komponen. Bahagian depan bangunan Persiaran Perdana adalah jaringan skrin geometri yang kompleks dan menarik memberikan perlindungan daripada matahari.
  Kementerian Kewangan
  KOMPLEKS KEMENTRIAN KEWANGAN
  Terletak di Presint 2, Kementerian Kewangan boleh dihubungi melalui Persiaran Perdana.  Kementerian ini terletak di sebelah utara pulau utama, berhadapan dengan Persiaran Perdana dan Dataran Wawasan serta berlatar belakangkan Taman Wawasan.  Bangunan yang tersergam indah ini membentuk mercu tanda yang dapat dilihat dari Jambatan Putra.


  MILLENIUM MONUMENT
  ISTANA MELAWATI
  MONUMEN PUTRAJAYA
  Jambatan Seri Perdana
  JAMBATAN SERI PERDANA
  Jambatan Seri Perdana sepanjang 370m itu merupakan sebahagian daripada laluan protokol dan dibina merentasi Tasik Putrajaya. Reka bentuknya bercirikan Islam dengan 8 kawasan rehat untuk pengunjung menghayati pemandangan yang menakjubkan sekeliling kawasan tasik termasuk Pejabat Perdana Menteri dan Masjid.

  Struktur Jambatan
  Jambatan ini dibina daripada 7 rentangan tengah sepanjang 75m dan 2 rentangan hujung sepanjang 55m.  Terdapat dua jalan raya berasingan di atas dua galang kotak sel kembar.  Dalam keratan rentas, lebar keseluruhan di antara hujung dua kotak galang itu ialah 23m.  Lorong pejalan kaki dilengkapi dengan susur manakala garis tengah jalan pula dibarisi lampu jalan berhias.
  TAMAN WARISAN PERTANIAN
  Taman Warisan Pertanian Putrajaya
  Taman Warisan Pertanian terletak di Presint 16 Putrajaya. Taman ini menekankan peranan dan peri pentingnya pertanian komersial Malaysia. Ini termasuk pokok getah, kelapa sawit, kopi, teh, koko, buah-buahan, herba dan rempah-ratus.

  Kemudahan yang Disediakan
  • Makanan dan minuman
  • Kompleks pelawat
  • Surau
  • Kedai-kedai
  • Kemudahan untuk orang kurang upaya
  • Tempat letak kenderaan
  http://www.ppj.gov.my/images/putrajaya/TamanWarisan/TWP1.JPG
  http://www.ppj.gov.my/images/putrajaya/TamanWarisan/TWP2.JPG
  Daya Tarikan:
    •Tanaman getah
    •Dusun buah-buahan
    •Lorong tanaman herba dan rempah
    •Anjung Meninjau
  Waktu Buka 
  Dibuka setiap hari kecuali hari pertama Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya AidilAdha

  Taman Botani


  TAMAN BOTANI
  Taman Botani terletak di bahagian Utara Presint 1. Ia telah direkabentuk sebagai sebuah Arkadia atau sanktuari kebangsaan untuk koleksi taksonomi  tumbuh-tumbuhan dan juga sebagai pusat pembelajaran dan kajian.